Sertifiointi

Sertifioitu Skeematerapiakoulutus

Suomessa voi erikoistua skeematerapiaan ISST (International Society of Schema Therapy) sertifioimalla koulutuksella. ISST edellyttää koulutukseen osallistuvilta terveydenhuollon pohjakoulutuksen. Suomessa kaikilla ISST skeematerapiakoulutuksen saaneet ovat lisäksi laillistettuja psykoterapeutteja. Skeematerapian sertifikaattikoulutukseen sisältyy kuusi seminaaripäivää. Lisäksi sertifioitumisprosessiin tarvitaan 20 h (sertifioitu skeematerapeutti) ja yhden videoidun terapiaistunnon arviointiprosessi tai 40 tuntia (sertifioitu vaativan tason skeematerapeutti) työnohjausta sekä vähintään kahden videoidun terapiaistunnon arviointiprosessi.

 • Sertifioitu skeematerapeutti, ISST
 • Sertifioitu vaativan tason skeematerapeutti, ISST
 • Sertifioitu kouluttaja tason skeematerapeutti, ISST

Sertifoitumisprosessi:

Kaikki tiedot löydät täältä: https://schematherapysociety.org/page-18343: kohta Current Requirements for Certification in Schema Therapy (individual)

 1. Käy ISST sertifioima skeematerapiakoulutus (yht. 6 päivää): https://www.schematherapysociety.org/Training-Programs
 • Huomioithan, että Suomessa skeematerapeutin sertifioituminen edellyttää psykoterapeutin pätevyyttä tai että olet psykoterapiakoulutuksen loppuvaiheessa
 1. Työnohjaus (20 h standard taso/40 h advanced taso)
 1. Näyttövideo ja käsitteellistäminen (1 video standard taso/2 videota advanced taso). Skeematerapian sertifioitumiseen liittyvät lomakkeet ja arviointikriteerit löydät täältä (huom. sinun tulee olla ISST jäsen päästäksesi ko. lomakkeisiin):

https://schematherapysociety.org/page-18343

Suomeksi lomakkeet: https://schematherapysociety.org/Finnish-translations

STCCRS (Käsitteellistämislomakkeen arvio)

STCS (Istunnon arvio)

 1. Näyttövideon arviointiin lähetettävä materiaali:

Näin haet skeematerapia sertifikaatin:

 1. Hakemus/Application: https://www.schematherapysociety.org/resources/Documents/New%20Application%20web%206-2021.pdf
 2. Checklist (lista): https://www.schematherapysociety.org/resources/Documents/Certification/Application%20Forms/New%20Checklis%205-2021.pdf

->Tutkintotodistukset peruskoulutuksesta ja psykoterapeutin tutkinnosta sekä Valviran todistus luvasta käyttää ammattinimikettä/nimikesuojattua psykoterapeuttinimikettä

->ISST sertifioitu skeematerapiakoulutustodistus

->Työnohjauksesta todistukset (tunnit ja tunnistetiedot potilastapauksista; esim. työnohjaustunnit; 6 h, tunnistetiedot: Potilas X, 40 h terapiatuntia, F60.3., etääntynyt suojelija, vihainen lapsimoodi)

->Näyttövideon/videoiden ja käsitteellistämisen allekirjoitettujen arviointilomakkeet (STCCRS ja STCS)

Lähetä hakemus skeematerapia sertifioinnin Suomen koordinaattorille Minna Toikalle

(email: minna.toikka@koti.fimnet.fi)

Muistathan, että

 • Sinun tulee olla ISST:n täysjäsen: https://schematherapysociety.org/Applications
 • Seminaarikoulutuksesi päättymisestä on kulunut korkeintaan 3v. Jos aikaikkuna ylittynyt, joudut raportoimaan korvaavista suorituksista (katso tarkemmin ISST:n sivuilta kohdasta Certification: https://www.schematherapysociety.org/Certification ).
 • Näyttövideon ja käsitteellistämisen arvioinnista arvioijat perivät maksun. Lisäksi sertifiointiprosessissa on erillinen maksu. Voit tarkistaa etukäteen asianomaisilta hintatiedot.

Kysymys: En ole sertifioitu enkä sertifiointiin liittyvässä koulutuksessa, mutta haluaisin liittyä ISST:hen?

Vastaus: Mikäli et ole käynyt tai et ole tällä hetkellä sertifiointiin johtavassa koulutuksessa, tarvitset kahden ISST:hen kuuluvan jäsenen suosituksen