Tietoteknisiä tuulia psykoterapian saralla

Maailma on muuttunut valtavasti viimeisen 20 vuoden aikana ja huimaa vauhtia kasvava teknologian kehitys ovat tuoneet mukanaan suuren määrän uusia mahdollisuuksia niin alalle kuin alalle. Yksi näistä aloista on psykoterapia, jota ei ehkä välttämättä heti osaisi yhdistää, joissa uusia inventioita voidaan hyödyntää. Teknologia on tarjonnut jo paljon terveyden ja mielenterveyden edistämisessä sekä auttanut tuomaan uusimmat tutkimustiedot nopeasti kaikkien saataville, kehittäen ja lisäten saatavilla olevaa tietoa ja tekniikoita potilastyötä varten. Uudet tekniikat ovat antaneet lupaavaa näyttöä ja suunniteltu mahdollisimman helposti omaksuttaviksi, mutta tavoittavuus niitä tarvitseville ontuu vielä. Helppokäyttöisyys on tänä päivänä huipuissaan, sillä matkapuhelimet mahdollistavat rajoittamattoman pääsyn sovelluksiin ja internetiin. Erilaisten terapiasovellusten kehitystä on tehty jo pitkään ja niiden on todettu voivan tarjota asiakkaille kokemuksellisia harjoitteita, kuten ohjattuja hengitysharjoituksia. Matkapuhelin ei koskaan tule korvaamaan ihmistä, mutta yhdessä uudet sovellukset ja psykoterapia voivat luoda entistä laaja-alaisemman kokemuksen asiakkaille, ja näin tukea terapiaa entistä paremmin myös terapiaistuntojen ulkopuolella. Erilaiset tietotekniikan keinot voivat myös tarjota tukea potilaan ongelmien jäsentämisessä, muutosharjoittelussa ja psykoterapiaprosessissa.

Iloksemme olemme saaneet ansioituneet Jyväskylän yliopiston kliinisen psykologian ja psykoterapian professorin Raimo Lappalaisen ja Päivi Lappalaisen, Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen tutkijatohtorin avaamaan meille tietotekniikan saloja ja kertomaan kuinka ne voidaan integroida osaksi terapiatyötä. Päivi ja Raimo Lappalainen esittelevät viimeisimmät tutkimustulokset verkko- ja mobiili-interventioiden vaikuttavuudesta sekä ongelmakohdista. Tarjolla on myös esimerkkejä ja malleja, jotka konkretisoivat kuinka sovelluksia voi ottaa käytäntöön. Päivi ja Raimo Lappalainen maalaavat myös maisemaa tulevaisuudelle, mitä on mahdollista odottaa tulevaisuudelta tietotekniikan osalta ja sen mahdollisuuksista osana psykoterapioita.

Päivi Lappalainen ja Raimo Lappalainen saapuvat Helsinkiin kouluttamaan tietotekniikan monimuotoisesta luonteesta osana psykoterapioita 26.10.2018. Tietotekniikan tarjoamat mahdollisuudet osana psykoterapioita koulutus tarjoaa konkreettista tietoa osallistujille, mikä tänä päivänä on tietotekniikan puolesta mahdollista terapiatyössä ja kuinka hyödyntää näitä mahdollisuuksia omassa potilastyössä.

Viimeinen ilmoittautumispäivä koulutukseen on 5.10.2018, ilmoittautua voitte tästä linkistä: https://www.lyyti.fi/reg/Tietotekniikan_tarjoamat_mahdollisuudet_osana_psykoterapioita_ALUSTAVA_TIETO_9571

Kouluttautumisiin!

Paula Partanen
koulutusassistentti