Kouluttajahaastattelu: Jyrki Tuulari

Haastattelimme Jyrki Tuularia, joka kouluttaa Luotteella skeematerapian koulutuskokonaisuuksia.

1.    Kerro hieman itsestäsi, kuka olet ja mihin olet erikoistunut?

Olen Jyrki Tuulari 61-vuotias psykologi ja kognitiivinen kouluttaja-psykoterapeutti/työnohjaaja. Olen kulkenut psykologian ja psykoterapian alueilla matkaa, joka alkoi Sigmund Freudista ja erityisesti Carl Gustav Jungista. Näiden herrojen koottujen teosten lukemisen jälkeen siirryin ratkaisukeskeiseen terapiaan (opiskelin Ben Furmanin ja Tapani Aholan koulutuksessa), systeemiseen perheterapiaan ja hahmoterapiaan. Kognitiiviseksi psykoterapeutiksi opiskelin aika myöhään, vuosina 2003-2007. Tässä koulutuksessa ensimmäisessä internaatissa koin, että olen tullut kotiin. Keväällä 2004 Jeffrey Youngin seminaarissa Helsingissä tajusin, että skeematerapia tuo huonekalut uuteen kotiini. Päätin suomentaa Youngin ja kumppaneitten kirjat ja niin tein. Siitä lähtien olen erikoistunut skeematerapian tekemiseen, työnohjaamiseen ja kouluttamiseen.

2.    Missä olet opiskellut ja työskennellyt / työskentelet tällä hetkellä?

Opiskelin Jyväskylän yliopistossa psykologiaa ja filosofiaa vuosina 1978-1985. Opettajistani silloin vaikuttavimpia hahmoja olivat psykoanalyytikko Risto Fried ja oppimisterapeutti, myöhemmin koko suomalaisen kognitiivisen psykoterapian isähahmo Antero Toskala. Heidän kauttaan, erityisesti Anteron kautta, avautui psykoterapian maailma kiehtovana ja motivoivana näkymänä.
Työurani olen tehnyt pääosin psykiatrisessa avohoidossa; mielenterveystoimistoissa ja psykiatrisilla poliklinikoilla. Erityisesti Lapuan psykiatrisen poliklinikan psykologina opin paljon psyykkisten oireitten hoitamisesta ja tiimityöskentelyn merkityksestä. Kirjallisuuden ohjaavana läänintaiteilijana toimiessani koulutin luovaa kirjoittamista Pohjanmaan kirjoittajakoulutuksessa ja – kirjoittajakoulussa. Se täydensi omaa kaunokirjalllista kirjoittamistani, jota on kertynyt kahden romaanin, yhden novellikokoelman ja liki kolmenkymmenen näytelmän verran.
Merkittäviä vuosia olivat vuodet 2003-2007. Aloitin psykoterapeuttiopinnot ja vuonna 2004 Pohjalaiset masennustalkoot-hankkeessa yhdessä kollegani Esa Aromaan kanssa. Hyvien, porrastettujen hoitokäytäntöjen luomisessa oli haasteita ja palkitsevia vaiheita! Vuonna 2007 aloitin yksityisenä ammatinharjoittajana psykoterapeutin työn, jota olen jatkanut täysipäiväisesti vuodesta 2014 lähtien.

3.    Kerro jokin elävästi mieleen jäänyt muisto opintojesi tai työsi ajalta

Opintojen ollessa graduvaiheessa, tehtyämme opinnäytetyötä yli vuoden, ohjaava professori tokaisi: “Ehkä teidän kannattaisi vaihtaa kokonaan aihetta.” Opiskelijatoverini Yrjö Säävälän kanssa marssimme tyrmistyneinä syömään yliopiston ruokalaan. Eräässä pöydässä sattui istumaan yksin Antero Toskala. Menimme hänen luokseen, kerroimme tilanteen ja kysyimme: “Mitä sinä tekisit meidän tilanteessamme?” Antero katsoi meitä pitkään, ja sanoi sitten myhäillen: “Itsemurhan.” Antero osasi asettaa asioita mittasuhteisiin yhden sanan mittaisella terapeuttisella interventiolla!

4.    Mitä erityistä otat huomioon työskennellessäsi kouluttajana / psykoterapia-asiakkaiden kanssa?

Koluttajana yritän jokaisessa koulutuksessa tiivistää esiin (annetun otsikon alla) olennaiset juonteet kokemastani, saamastani ja hankkimastani tiedosta. Vieläkin kouluttajaotteessani – ja myös terapiatyössäni – punoutuu yhteen psykodynaamisia, interpersoonallisen psykoterapian, ratkaisukeskeisyyden, CBASP-mallin, hyväksymis- ja omistautumisterapian sekä erityisesti skeematerapian elementtejä. Integraation lisääntyminen, valon eneneminen, on niin kouluttamisessa kuin psykoterapeuttiessa työssä olennainen ydin.

5.    Mitä tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Jatkan terapiatyön tekemistä ja työnohjaamista. Jatkan kouluttajan työtä eritoten skeematerapian alalla; saan piakkoin kansainvälisen sertifikaatin skeematerapiassa. Mikäli kaikki menee hyvin, vuoden 2021 syksyllä aloitamme uuden kognitiivisten psykoterapeuttien koulutusohjelman Helsingin yliopistossa yhdessä Irena Miettisen kanssa. Odotan innolla tätä ja muutakin uutta, mitä työsaralla on tulossa. Paraikaa kirjoitan lisävihkosta Irma Karilan ja minun kirjoittamalle “Skeemapsykoterapia käytännössä” –julkaisulle. Uusi romaanikin hahmottuu läppärini uumeniin…